Little black spiders - film

Patrice Toye on Little Black Spiders

Little Black Spiders

April 1978. Katharina is 17 jaar en vijf maanden zwanger wanneer ze verhuist naar ‘de zolder’. Tien jonge meisjes wachten er op de komst van hun kind. Contact met de buitenwereld is verboden en van de strenge zuster Simone mogen ze zelfs niet met elkaar praten over hun zwangerschap.

Gelukkig heeft Katja haar dagboek waarin ze lange brieven schrijft naar haar ongeboren kindje. Ze kijkt uit naar de komst van haar baby, in tegenstelling tot de meeste andere meisjes. Zoals de vurige Roxane, die zo snel mogelijk verder wil met haar gewone leventje. Of stille Mia, die ‘s nachts last heeft van vreselijke nachtmerries en gebukt gaat onder een groot verdriet.

Als de bevalling dichterbij komt, beseft Katja dat de zolder een groot geheim verbergt. Wat is er gebeurd met het kindje van Vicky? En wat zoekt het vreemde jonge koppel op de zolder.

Little Black Spiders is een aangrijpend en intrigerend verhaal van Ina Vandewijer. Over jonge meisjes die razendsnel volwassen moeten worden en allesoverheersende moederliefde. Het boek werd verfilmd door Patrice Toye.
Dit lees je op http://boekenzoeker.org/12+/

April 1978. Katja is vijf maanden zwanger als ze vanuit het weeshuis naar ‘de zolder’ van het ziekenhuis verhuist. Ze kijkt uit naar de komst van haar kindje – in tegenstelling tot de andere meisjes op de zolder. Tot een stiekem bezoek aan Guy, haar leraar klassieke talen én vader van haar kind, haar roze toekomstbeeld uiteen doet spatten. Als Katja bovendien ontdekt wat soeur Simone, de ijselijk strenge directrice, écht van plan is met haar kindje, neemt ze een drastisch besluit.

Waarom zou ik dit boek lezen?

Dit boek is gebaseerd op de gelijknamige film en geïnspireerd op waargebeurde feiten: van mei 1970 tot 1982 verbleven zwangere meisjes tot hun bevalling verborgen op de zolder van een ziekenhuis in Lommel. Zodra de weeën begonnen werden ze, vaak tegen hun wil, met de auto clandestien naar Frankrijk gereden om er anoniem te bevallen. Vlak na de geboorte werden hun kinderen ‘verkocht’ aan een kinderloos echtpaar. Little black spiders is een fictief maar realistisch verhaal over enkele meisjes die dit meemaken. Aangrijpend en onthutsend.

Dit schrijft Tom VanDaele op 01/12/2012

Menig onbekend auteur droomt er stiekem van om de nieuwe J.K. Rowling of J.R.R. Tolkien te worden: boeken die immense populariteit kennen en als finaal succes ook hun apotheose op het witte doek kennen. Weinig auteurs gaan echter zoals Ina Vandewijer te werk.

Zij bewerkte het filmscenario dat ze samen schreef met Patrice Toye tot een jeugdroman, geschikt voor lezers van 14 jaar. Voor wie nog niet gehoord heeft van de film: Little Black Spiders is vrij geïnspireerd op waargebeurde feiten uit de jaren zeventig (en de decennia daarvoor). Jonge meisjes die toen ongewenst zwanger raakten, konden anoniem bevallen om vervolgens hun pasgeboren kindje af te staan en nooit meer terug te zien. Niet dat ze dat altijd wilden, of dat ze volledig op de hoogte waren van wat er allemaal gebeurde. Een donkere pagina dus in de vaderlandse geschiedenis.

Geen grote verrassingen

Het verhaal in het boek loopt in grote lijnen gelijk met die van de film en is het relaas van de zwangerschap van Katja, een zeventienjarig meisje dat na amoureuze escapades met haar leraar klassieke talen noodgedwongen in een ziekenhuis in Limburg beland. In kleine zolderkamertjes onder een streng katholiek bewind kan ze hier samen met lotgenoten de bevalling van haar kindje afwachten. Er wordt wel wat meer uitgeweid in het boek door bijvoorbeeld meer aandacht te hebben voor Katja’s interne beleving, iets wat sowieso altijd wat moeilijker vast te leggen is op film. Die uitweidingen bieden een meerwaarde, maar zijn al bij al vrij beperkt. Wie de film gezien heeft, moet zich niet aan grote verrassingen verwachten.

Verlengde van de film

Natuurlijk zijn er ook bibliofielen die enkel en alleen het boek willen lezen, hun verbeelding laten spelen, de karakters zelf vorm geven … Zij zullen mogelijk teleurgesteld zijn. Het is onduidelijk of het een technische verkooptruc is of eerder een bewuste, gemotiveerde keuze, maar het boek is doorspekt met shots die al dan niet rechtstreeks als stills uit de film zijn geplukt. Illustraties of foto’s in een boek voor doelgroep die het kind zijn toch al wat ontgroeid is, voelt altijd wat knudde aan en daarnaast fnuikt dit ook wat de verbeelding. Doordat je als lezer voor een ‘fait accompli’ staat – elk karakter en grote delen van de omgeving worden hapklaar visueel gepresenteerd – wordt het verhaal je meer opgedrongen en wordt het moeilijker om het je eigen te maken. Dat er op het einde ook nog een interview met twee leden van de cast volgt, maakt dat het boek nog minder op zichzelf komt te staan en eerder als verlengde van de film wordt gepresenteerd.

Ogenschijnlijk licht

Dat is spijtig, want het verhaal zelf is goed en meeslepend geschreven. Wie zichzelf even wil onderdompelen in deze tijdsgeest en hoe toen met problemen als ongewenste zwangerschap werd omgegaan, kan hier zeker zijn gading vinden. De vlotheid waarmee dit ogenschijnlijk ‘lichte’ boek leest, staat in schril contrast tot het zware onderliggende thema. Al krijgt dat lichte soms iets te veel de bovenhand, globaal genomen slaagt de auteur er echter goed in om hiertussen een goede balans te vinden. Als lezer is het vooral de opdracht om de foto’s gewoon te negeren en je te beperken tot het eigenlijk verhaal (en de twee pagina’s duiding op het einde). Wat overblijft is een knap boek, iets om over na te denken en om misschien ook snel in de handen te drukken van wie soms verzucht dat “alles vroeger toch zoveel beter was”.

http://vandaeletom.be/spiders/

Meer lezen? Little Black Spiders. Ina Vandewijer. Davidsfonds Infodok. ISBN: 9789059084391.

Dit schrijft Jolien in Lectuur jeugd, Literatuur

Het is april 1978. Katharina is 17 jaar oud en 5 maanden zwanger wanneer ze naar ‘de zolder’ verhuist. Daar leeft ze samen met tien andere zwangere meisjes onder streng toezicht van de zusters. Er heerst een vreemde sfeer en de meisjes mogen niet over zichzelf of hun zwangerschap praten. Katharina beschrijft haar gedachten en gevoelens in een dagboek dat ze opdraagt in haar ongeboren kindje. Wanneer de bevalling nadert ontdekt ze dat de zusters een duister zaakje leiden en dat haar kindje in gevaar is. Little black spiders’ is gebaseerd op waargebeurde feiten die zich in de katholieke jaren 70 van de vorige eeuw afspeelden in en rond het Maria Middelaresziekenhuis in Lommel. Het einde van het verhaal speelt zich af in Frankrijk en langs de kustlijn. Het verhaal behandelt het dilemma rond een ongeplande tienerzwangerschap en druk van buitenaf. Dit boek is een van de aangenaamste jeugdboeken die ik tot nu toe gelezen heb. Het boek leest enorm vlot en met amper 130 pagina’s heb je het in twee uur uit. Het verhaal begint met de aankomst in het tehuis en de lezer wordt meteen meegevoerd in het verhaal. Het verhaal wordt deels in belevende vorm geschreven en wordt hier en daar afgewisseld met dagboekfragmenten. Dat zorgt voor een erg boeiende wisselwerking. Het verhaal zelf vond ik enorm aangrijpend. Ik heb eerder gelijkaardige boeken gelezen van onder andere Dirk Bracke, maar dit is toch een ander kaliber. Deze context is erg hard en zou nu gelukkig niet meer voorkomen in België. Het was vooral die context die me regelmatig bij de keel greep, wetende dat die praktijken destijds echt plaats gevonden hebben. Anderzijds spreekt de relatie die Katharina opbouwt met andere meisjes in het ziekenhuis me aan. Het is een erg psychologische roman waarin de personages niet zo vlak worden weergegeven. Het verzet van de meisjes werkt inspirerend: ik weet niet of ikzelf destijds in die situatie hetzelfde zou kunnen doen.

In vind dit boek een absolute aanrader, niet alleen voor de verhaallijn maar ook voor de boodschap die het boek meedraagt. Het verhaal zelf beschrijft het dilemma rond adoptie. In het voor- en nawoord spreekt de auteur de lezer aan over de noodzaak van het boek in de maatschappelijke context. Dit wordt toegelicht door bekende auteur Peter Verhelst. Om die boodschap verder te verspreiden is het in 2012 verfilmd. In het boek zelf staan screenshots van de film ter illustratie, en aan het einde van het boek staat een kort interview met de twee hoofdrolspelers. Hierbij zet ik de officiële trailer. Ik heb uit nieuwsgierigheid de film ook bekeken en ik vind het een zeer geslaagd project. Ik zou geïnteresseerden wel aanraden om ofwel het boek te lezen, ofwel de film te bekijken. De film is namelijk een letterlijke uitvoering van het boek: alle handelingen en dialogen zijn hetzelfde als in het boek. Hier en daar is wat geknipt in dialogen om tijd te besparen.

https://lezenzienenschrijven.wordpress.com/2014/01/04/ina-vandewijer-little-black-spiders/

Little Black Spiders (2012) The Movie

IMDB.com

Plot Summary

Belgium, 1978. Katja, Roxy, and a group of other lively girls are too young for love, but still they are almost mothers. In a hidden location, pregnant teenage girls await the birth of their babies in secret. Some want to put their mistake behind them as soon as possible, but Katja, herself an orphan, clearly wants something different: she longs to have her own little baby. During the long wait, the girls share each others joys and sorrows. They form close friendships and distract themselves with strange games, until the bubble bursts, and Katja becomes painfully aware of the plans that the nuns are making behind their backs. She is not going to let this happen to her baby, however… Little Black Spiders is a story about the beauty and strength of unexpected friendships.

– Written by The Danish Viking

http://focus.knack.be/entertainment/film/welcome-home-en-little-black-spiders-vlaamse-blikvangers-in-montreal/article-normal-206295.html#.UCIejU11Vzk.twitter

Website door Emilie Govaerts