12+ en ouder

Little Black Spiders

April 1978. Katharina is zeventien jaar en 28 weken zwanger wanneer ze verhuist naar ‘de zolder’. Tien jonge meisjes wachten er op de komst van hun kind. Contact met de buitenwereld is er verboden en van de strenge zuster Simone mogen ze zelfs niet met elkaar praten over hun zwangerschap.

Gelukkig heeft Katja haar dagboek waarin ze lange brieven schrijft naar haar ongeboren kind. Katja kijkt uit naar de komst van haar baby, in tegenstelling tot de meeste andere meisjes. Zoals de vurige Roxane die zo snel mogelijk verder wil met haar gewone leventje. Of stille Mia, die ’s nachts last heeft van vreselijke nachtmerries en gebukt gaat onder een groot verdriet.

Als de bevalling dichterbij komt, beseft Katja dat de zolder een groot geheim verbergt. Wat is er gebeurd met het kindje van Liesbeth? En wat heeft het vreemde jonge koppel te zoeken op de zolder?

Little Black Spiders is een aangrijpend en intrigerend verhaal van Ina Vandewijer. Over jonge meisjes die razendsnel volwassen moeten worden en allesoverheersende moederliefde. Het boek werd verfilmd door Patrice Toye.

Radio 1 - Joos interviewde de regisseur van de film en een anonieme getuige die meemaakte wat in het boek beschreven staat. Beluister de interviews hier

ISBN nummer : 9789059084391

Mijn Stilte

Met dit schrift kan ik weer praten, zeggen wat ik denk, wat ik hoor, wat ik voel. Er hoeft niemand te luisteren of mee te lezen. Echt niet. Ik wil iets schrijven omdat ik nog overblijf. Dat het allemaal waar is. En dat ik het niet verzonnen heb.

Juli 1942. Helemaal onder het bloed komt Ester komt aan in Dom Sierot, het kinderweeshuis van de oude dokter en mevrouw Stefa. Ester praat niet meer. Er zijn enkel de flarden uit het verleden in haar hoofd. Er is angst en afschuw. En vooral haar stilte.

De praatgrage Naomi neemt Ester mee op sleeptouw en toont haar de dagelijkse routine in het weeshuis. De dokter geeft Ester een schrift en een pen. Hij wil dat ze alles opschrijft. Zodat ze beetje bij beetje de draad van het leven weer kan oppakken.

Tijdens een bezoek aan Warschau maakte bekroond auteur Ina Vandewijer kennis met het weeshuis en de filosofie van dokter Korczak. Ze vond er inspiratie voor dit aangrijpende verhaal van de kinderen in het getto tijdens W.O. II. De laatste veertien dagen voor hun deportatie naar Treblinka. Een tijd vol waanzin, ondraaglijk verdriet en kleine sprankeltjes hoop.

Hartsteen

Het vikingmeisje Freya heeft een droom. Ze verdrinkt, maar wordt opnieuw geboren. Een voorspelling van de toekomst?

Als Freya op een dag eieren gaat rapen op de vogelrots, ziet ze een inlandse Frankische jongen met een kraai op zijn schouder. Hoewel iets in hem haar aantrekt, wantrouwt ze hem: haar volk leeft als bezetter in zijn land. Maar dan verspreidt zich een gerucht dat aankomt als een mokerslag: de heidense vikingkoning Rollo zou zich laten dopen …

Universeel verhaal over de hoop op vrede en verandering

 

De Piratenkoningin

Grainne O’Maille is stoer. Helemaal geen echt meisje. Veel liever trekt ze met haar beste vriend Cormac de bossen in, belust op verhalen en avontuur. Onverwacht ontmoet ze er een mysterieuze vrouw die haar vijf stenen met vreemde, heidense tekens meegeeft. Grainne zal de krachtige runen haar leven lang bewaren …

Tijdens een spelletje dobbelen zet ze zichzelf in. Ze verliest en moet de vrouw worden van Donal O’Flaherty. Maar niet voordat ze een jaar gaat varen met de vloot van haar vader. Het begin van een woelig leven op zee, vol liefde, passie, avontuur en intriges. Grainne trotseert stormen en blijft overeind in een keiharde mannenwereld als een waardige piratenkoningin.

De Piratenkoningin is het echte verhaal van Grainne O’Maille, de machtigste vrouw uit de Ierse geschiedenis.

 

 

Merg en Bloed

Bij hongersnood doden de Inuit pasgeboren meisjes. Anana blijdt leven. Zo doorbreekt haar moeder een taboe. Instinctief begrijpt Anana dat ze voor alles zal moeten vechten. De woorden en gebruiken die ze leert, zijn rauw als het vlees van de zeehonden waarop haar vader jacht maakt. Het leven op de ijsvlakte maakt Inana hard. Ze voelt zich als Nuliajuk, de godin over wie verteld wordt in een oeroude mythe.

Ingehouden emotioneel verhaal over leven en dood.

ISBN 90 5933 013 7

Witte Pijn

 ‘Wil je een andere man zijn, Imenak?’

 ‘Soms wel.’

 ‘Welke man wil je zijn?’

 ‘Een man die durft, die lef heeft, die moedig is.’

 ‘Ben jij niet moedig?’

 ‘Alleen in mijn dromen.’

 ‘We zullen wel zien of je moed hebt. Nunavut, ons land, is geen plaats voor dromers.’

 

Samen met zijn grootvader trekt Tim door het land van de Inuit, de Indianen uit het hoge Noorden van Canada. Tim (of Imenak, zoals zij hem noemen) is opgegroeid in Montreal, ver weg van de onherbergzame sneeuwvlakten. Met verbazing observeert hij de gebruiken van de Inuit: op zeehonden jagen, neuzen neuzen, iglo’s bouwen, vet slurpen en altijd maar verhalen vertellen … 

In de sneeuwstormen en de kou raakt Tim onder de indruk van de overlevingstalenten van zijn grootvader. Ondanks de lage temperaturen is Witte pijn een warm verhaal. Over de verbondenheid met familie en natuur. Over de wrede schoonheid van bevroren zeeën. 

Vanaf 13 jaar

ISBN 90-6565-971-4

Merg en Bloed

Witte Pijn

Website door Emilie Govaerts