Recensie Hartsteen

Het vikingmeisje Freya is de dochter van Jarl Thorolf en zieneres Frigga. Ze woont in een dorp aan de kust en hebben inlanders die als slaven voor hen werken. Op de Vogelrots komt Freya de Frankische jongen Thiry tegen. Hoewel hun leefwerelden erg verschillen, waarderen ze elkaar. Bij een grote Vikingbijeenkomst in het dorp verspreidt zich een heel explosief gerucht: vikingkoning Rollo zou zich laten dopen.

Dit verhaal laat zich niet gemakkelijk lezen. Hoewel het geen lang verhaal is, vraagt het de nodige aandacht en doorzettingsvermogen om zich in het verhaal thuis te voelen. De leefwereld van de Vikingen is erg verschillend van de hedendaagse. Het gegeven echter is universeel en overdraagbaar naar onze tijd. De lezer moet dan wel de inspanning leveren om doorheen dit mysterieuze vikingmeisje met haar bijzondere gave en de vikingen met hun goden en hun verhalen de boodschap te ontdekken.

 De schrijfster heeft haar woorden zorgvuldig gewikt en gekozen. Er staat geen woord te veel of te weinig. Zij slaagt erin om met weinig woorden een erg bijzondere sfeer scheppen, een verhaalomgeving te scheppen die de lezer meevoert in een heel bijzondere wereld. Maar dit vraagt wel de nodige leeservaring.

 Een boeiend verhaal in een speciale stijl voor geoefende lezers.

 Pol Van Damme  Uit: www.archief.pluizuit.be

Website door Emilie Govaerts

Comments