Recensie De Piratenkoningin

De bard Comrac vertelt het verhaal van Grainne O’Maille: hoe ze als jong meisje op avontuur uit is en op een dag een mysterieuze vrouw ontmoet die haar vijf stenen geeft met vreemde runentekens; die tijdens een dobbelspel zichzelf inzet en verliest; die op de schepen van haar vader naar Portugal trekt en het leven op zee leert kennen; die stormen trotseert en overeind blijft in een keiharde mannenwereld en altijd trouw blijft aan haar land, haar volk, haar familie. De vreemde stenen bepalen haar lot.

Een historisch gegeven over een belangrijke vrouw uit de Ierse geschiedenis wordt door de auteur verteld door de mond van de bard, de liedjeszanger-verteller. Op verscheidene momenten wordt de poëtische tekst van de bard ingevoegd, niet bij elk hoofdstuk, maar wel op belangrijke gebeurtenissen uit haar leven.

De auteur gebruikt dikwijls korte, afgebroken zinnen die een speciale sfeer scheppen; zinnen die er staan voor de sfeer en minder voor het verhaal. Het verhaal zelf verloopt chronologisch maar met sprongen; zoals een film die af en toe versneld wordt doorgespoeld.

Je krijgt wel een goed beeld van de personages, maar toch komen de gevoelens niet altijd goed over. Het lijkt meer op een kroniek dan op een roman; sommige gebeurtenissen worden heel droog, ‘sec’ weergegeven en daar moet je de onderliggende gevoelens zelf invullen. Iets wat niet altijd gemakkelijk is: als ze in Lissabon is bijvoorbeeld, ontmoet ze een prins waar ze instinctmatig voorzichtig mee omgaat maar het waarom ontbreekt in het verhaal. Het magische van de stenen komt ook niet helemaal tot zijn recht. Dat zij een piratenkoningin was, wordt niet echt benadrukt: zij was eerder handeldrijfster, reder, bestuurster van kastelen en land.

De gebruikte taal is nogal literair en niet altijd even gemakkelijk om lezen, waardoor de spanning niet altijd wordt aangehouden. De namen zijn ons ook niet vertrouwd.

Goed dat er een stamboom en een kaartje in het boek staan, die de lezer helpen het overzicht te bewaren.

Een verhaal dat het moet hebben van de sfeer.

Website door Emilie Govaerts

Comments